Infiltratie

Slim omgaan met regenwater verbetert onze leefomgeving en bespaart geld. Daarom bieden we een innovatief infiltratiesysteem waarmee we regenwater via een ‘sijpelende buis’ in de bodem infiltreren. Hiervoor is de hemelwaterafvoer afgekoppeld van het bestaande riool waardoor er extra capaciteit in het riool vrijkomt. Geen overvolle riolen, straten die blank staan en rioolwater dat in het oppervlaktewater terecht komt na hevige regenval dus.

Werking van ons infriltratiesysteem

Het idee achter ons infiltratiesysteem is eenvoudig. Het hemelwater wordt opgevangen in een buis. Naarmate er meer water in de buis terecht komt, ontstaat er meer druk in deze buis waardoor het water gedoseerd in de bodem wordt geïnfiltreerd. Hoe hoger de druk in de buis, hoe hoger de infiltratiecapaciteit. Door deze manier van waterberging is minder statische (voor)berging nodig terwijl de buis automatisch uitdroging van de bodem voorkomt.

Plaatsen zonder overlast

Om de buizen verticaal te kunnen plaatsen, hebben we een boormethode ontwikkeld aan een mobiele kraan. Hiermee kunnen we buizen tot 6 meter lang in de grond plaatsen. De buizen hebben een diameter tussen 250 en 800 mm. In de voorbereiding zorgen onze specialisten voor een gedegen analyse waarna we een ontwerp voor het project maken. Om vervolgens ook de dimensionering te verzorgen.

Het plaatsen van de buizen kan zonder noemenswaardige overlast. Voor het boren is niet meer dan 3 vierkante meter werkruimte nodig. Wegafsluitingen zijn daardoor niet noodzakelijk. Omdat de boring voor de buizen ook met een minigraver gedaan kan worden, kunnen de infiltratiebuizen niet alleen in open gebieden, wegen, bermen en opritten geplaatst worden, maar zelfs in tuinen.

Ook plaatsen onder grondwaterniveau

De infiltratiebuizen kunnen ook onder grondwaterniveau geplaatst worden. En boren onder grondwaterniveau is voor ons eveneens geen probleem. Dankzij een door onze ingenieurs zelf ontwikkelde en gepatenteerde boormethode zijn we in staat om ook ‘in grondwater’ te boren. Hiervoor is een gebruikelijke avegaarboor op meerdere punten gemodificeerd en daarmee hebben we door de jaren heen al vele honderden infiltratiebuizen in het grondwater geplaatst.

Onze ingenieurs vertellen graag meer over deze bijzondere manier van boren en onze infiltratiebuizen.

Wadi's en krattenvelden als infiltratiemethode

Naast de verticale infiltratiemethode zijn we ook ervaren in het berekenen, ontwerpen en aanleggen van diverse andere methoden om hemelwater te infiltreren. Hierbij kunt u denken aan wadi's, IT-riolen, krattenvelden en waterdoorlatende bestrating.

Andere oplossingen voor waterberging

Hoornstra heeft ook een brede ervaring met andere systemen waarbij waterberging een rol speelt. Zoals krattenvelden, IT-riolen en wadi’s. Ook daarvoor leveren we – van ontwerp tot aanleg en onderhoud – een totaaloplossing die antwoord biedt op de vraag van onze opdrachtgevers.

Lees meer in de folder 'Infiltratie, droog & nat'

download folder Infiltratie, droog & nat

Bekijk de referenties
van Infiltratie
Kiezen voor Hoornstra is kiezen voor:
  • Gekwalificeerde specialisten
  • Gerichte oplossingen voor uw vragen
  • Open en heldere communicatie
  • Flexibel en snel werken
  • Geen woorden maar daden

Referenties